Volatiliteit blijft hoog in 2018

Volatiliteit blijft hoog in 2018

De financiële markten zijn de afgelopen dagen langzaam wat hersteld en de extra renteverhogingen die de nieuwe Fed-baas Powell ons wellicht in het vooruitzicht hadden gesteld, werden door het banencijfer van afgelopen vrijdag teniet gedaan. Dat gaf even rust op de financiële markten.

Toch blijf ik van mening dat we de meeste turbulentie nog niet hebben gehad. We hebben nu technisch gezien de 540 punten tweemaal getest en het is niet gelukt om hier doorheen te gaan. Zolang we nu onder de AEX van 537 staan, ben ik afwachtend met het aangaan van nieuwe longposities op korte termijn. Voor de langere termijn blijf ik uiteraard zeer positief.

Trump

Trump aan het roer werd door de meeste in eerste instantie zeer negatief ontvangen. Beurzen gingen meteen onderuit, echter vanaf zijn eerste toespraak draaide het sentiment en konden de koersen eigenlijk non stop stijgen naar all time high op all time high in 2017.

Ook deze week nog zette de Nasdaq een nieuwe all time high neer. De mensen die Trump in eerste instantie om zich heen verzamelde, zorgen voor een behoorlijk evenwichtig team aan ministers. Toch zien we de laatste maanden behoorlijke zwaargewichten opstappen en bestaat de kans dat Trump zich steeds meer gaat omringen met meepraters. Immers, enige tegenspraak wordt niet snel geduld, zo lijkt het.

Daarmee nemen de kansen voor extreme acties van Trump alleen maar toe, is mijn visie. Voor de rest van 2018 is dat dus een gevaar. Daarnaast weten we ook dat Powell, de nieuwe Fed-president, ook wat meer zijn oren richting Trump zal laten hangen dan Yellen. De rentetarieven moeten we dus de komende periode ook goed in de gaten houden.

Ook in de eurozone weten we dat Draghi eind september het huidige opkoopprogramma van 30 miljard per maand moet gaan verlengen, afbouwen, of er iets anders mee moet gaan doen. Het ligt dus in de lijn der verwachting dat we medio juni-juli hierover uitlatingen mogen gaan verwachten. Kortom, dat zijn toch een aantal aandachtspuntjes die voor beweging kunnen gaan zorgen.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is momenteel neutraal. We hebben twee gaps in de grafiek die veroorzaakt zijn begin februari toen de markten stevig onderuit gingen. De eerste richting de 540 is gedicht en daarboven ligt er nog één op 550 punten.

De markten hebben nog niet de kracht in Amsterdam om door die 540 punten heen te gaan. Lukt dit wel, dan zullen we gaan versnellen naar de 550 punten. Op korte termijn blijf ik, zoals eerder gemeld, voorzichtig. Echte aan- en verkoopsignalen krijgen we momenteel niet. Ik heb bijvoorbeeld voor vandaag voor de zeer korte termijn een sell-signaal op Aegon en een buy-signaal op Galapagos.

Aegon zou terug mogen naar 5,20 euro en Galapagos mag op weg naar 88 euro en daarboven naar de 94 euro. De VIX index geeft aan dat we ten opzichte van 2017 veel meer beweging kunnen gaan verwachten en dat is voor ons als traders natuurlijk zeer positief. Iedereen heeft er baat bij als de markten meer in beweging zijn, want dan heeft u meer kans om te handelen.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.