Shell mag niet ontbreken

Shell mag niet ontbreken

Wederom laat Trump van zich horen en zet hij de financiele markten weer eens onder druk. Toch mogen wij als beleggers niet al te veel klagen, want Trump heeft er natuurlijk wel aan bijgedragen dat de markten enorm zijn gestegen.

De laatste maanden slaat hij weer een klein beetje door en zien we dat hij nu juist voor de nodige onrust op de markten zorgt. Dit weekend werd bekend dat hij met name Chinese bedrijven het moeilijk wilt gaan maken om in Amerikaanse techfondsen te gaan investeren. Dit voelen we ook direct terug hier binnen de AEX en de Midkap-index.

Besi

ASML en Besi moesten het ontgelden. Besi zit sowieso in de hoek van de klappen en is inmiddels teruggevallen onder de 24 euro. Het aandeel is onlangs gesplitst, waardoor de verhandelbaarheid beter is geworden. Maar ook de eigen uitlatingen hebben ertoe bijgedragen dat de koers onderuit is gegaan. Besi verwacht dat de vraag naar de duurdere smartphones wat zal afnemen.

Toch denken wij voor de langere termijn dat het fonds rond de 23 euro opgepikt mag worden en dat we weer op weg kunnen naar 30 euro. De koersreactie is wel erg fors.

AEX

Het technische plaatje van de AEX voor de korte termijn is negatief. Nu de index onder de 558 punten staat en zelfs maandag onder de 548 is gesloten, is de trend op korte termijn negatief.

Mocht de index nu wederom onder 548 sluiten en als we nog wat specifieker inzoomen op 546,51, krijgen we een verkoopsignaal met een eerste steun op 543, 538 en hierna zelfs de 523 punten. Aan de bovenkant hebben we nu weerstand op 553, 558 en 563 punten.

Mijn langere termijn koersdoel van 609 punten blijft uiteraard intact, maar komt pas weer in het vizier als de AEX boven de 558 weet te sluiten.

Dow en DAX

Ook de Dow Jones dook sinds lange tijd weer onder het 200-daags gemiddelde. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de uitslag van de Brexit. Ook hier moeten we dus een vinger aan de pols houden.

De maatregelen van Trump hebben ook een forse uitwerking op de Duitse DAX. De automotive sector is behoorlijk vertegenwoordigd binnen de DAX-index en Daimler heeft zelfs een winstwaarschuwing moeten geven de afgelopen week. Ook hier komen we in de buurt van belangrijke steunniveaus met de DAX.

Shell

Bij beleggen denk je uiteraard direct aan rente en dividend en als je dividend zegt, denk je gelijk aan Shell. Shell en de olieprijs zijn uiteraard ook nauw aan elkaar verbonden en recent hebben we de olieprijs zien pieken boven de 80 dollar.

Afgelopen weekend vond er een belangrijke meeting plaats tussen de olieproducerende en exporterende landen, de OPEC, en daar werden een aantal zaken besproken waaronder het verhogen van de dagelijkse productie met 1 miljoen vaten per dag.

Normaal zou je zeggen, een verhoging van de productie heeft een negatieve uitwerking op de olieprijs. Echter, een aantal van de landen kan de productie niet meer omhoog schroeven waardoor de productie eigenlijk maar met 600.000 vaten per dag verhoogd zal worden de komende periode.

De vraag is echter momenteel groter dan het aanbod en heel gestaag zien we dan ook dat de wereldwijde voorraden wat afnemen en dat is positief voor de olieprijs die momenteel zo rond de 75 dollar staat. We hebben het hier dan over de Brent.

Als we naar het technische plaatje van Shell kijken, dan zien we dat in maart rond de 24,86 euro een bodem is neergezet. Vandaar uit volgde een rally tot midden mei naar 31,38 euro. Vervolgens is het aandeel teruggevallen en beweegt dit al geruime tijd tussen globaal 28,50 euro en 29,30 euro.

Ik verwacht dat het aandeel de komende maanden de oude top op 31,38 euro weer gaat opzoeken en heb inmiddels call opties gekocht voor een verwachte stijging.

Tel daarbij op dat ik ook de aandelen al zeer lange tijd in bezit heb en zo kan ik ook profiteren van een mooi dividend, van 5,5% momenteel.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.