Sell in May and come back in September

Sell in May and come back in September

De zomer en de maand augustus loopt ten einde en iedereen is weer hard aan het werk. Uit onderzoek blijkt dat de maand september een van de slechtste is van het jaar (zie de grafiek) voor de markten de afgelopen 30 jaar. De uitspraak ‘Sell in May and Come back in September’ is bij veel beleggers bekend. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat deze uitspraak echt klopt.

De financiële markten lopen de afgelopen week iets op, nu het handelsconflict iets meer naar de achtergrond verdwijnt. De valuta laten de laatste weken enorme schommelingen zien. De euro zakte terug onder de langere termijn-steun op 1,15 en veert daar vandaan weer op.

Afgelopen periode zien we de euro/dollar zijwaarts bewegen tussen 1,15 aan de onderkant en 1,21 aan de bovenkant. Wij verwachten dat de euro nu in de tradingrange zal blijven tussen de 1,15 als steun en de 1,21 als weerstand. De olieprijs beweegt per saldo de laatste weken zijwaarts tussen 70 dollar aan de onderkant en 80 dollar aan de bovenkant en wij hebben ons koersdoel voor 2018 verhoogd naar 90 dollar.

AEX

De huidige stijging zal niet non stop doorzetten, zeker niet met de maand september in aantocht. De AEX test de weerstand op de 565 tot 567 punten. De Amsterdamse graadmeter heeft op de daggrafiek die u hieronder ziet steun op 563 en 558 punten.

De AEX heeft nu drie keer de 572 als weerstand geprobeerd te doorbreken, wat ook deze keer gelukt is, maar valt steeds stevig terug. In september verwachten we nog wel wat diepere koersen en dat geeft weer mooie koopkansen.

Met Trump aan het roer is het nooit saai en hij zorgt ook de komende maanden voor mooie kansen. Wij kijken op dit moment naar de financiële waarden en grondstof gerelateerde fondsen.

De onderliggende technische indicatoren geven aan dat de markt in te korte tijd te snel is gestegen. Voor de langere termijn blijf ik uiteraard positief en is er juist sprake in de weekgrafieken van een mooie opgaande trend die sinds 2012 is ingezet. Zowel stijgingen als dalingen gaan nooit in één streep en dat biedt perspectief om op een dip weer kwalitatief goede posities in te slaan.

KPN

Eén fonds dat in 2018 weer flink mag gaan herstellen is KPN. Een groot aantal jaren terug was de telecomsector een booming business voor ons als aandelenbezitters. Tijdens de crisis zijn deze fondsen hard geraakt en ook hier geldt dat er een moordende concurrentie is. Men heeft enorme kapitalen geïnvesteerd in het netwerk en in diverse licenties.

KPN is inmiddels flink aan het besparen en rolt nieuwe diensten uit. De afgelopen maanden zien we zelfs dat het marktaandeel in de mobiele markt weer aan het groeien is. Ook de consumentendivisie trekt verder aan en de afgelopen maanden zien we een goede instroom van nieuwe klanten. Het dieptepunt ligt achter ons en we denken dat we nu op weg kunnen naar 3,20 euro.

Koopkansen

Speculatief kunnen een aantal fondsen nu opgepikt worden, zoals ING, Altice, Philips en Shell. Deze stonden de afgelopen periode onder druk. De conclusie die we kunnen trekken, is dat we zeer positief zijn voor de komende maanden, maar dat we op korte termijn een dipje verwachten na de recente prachtige stijging. Die dip biedt weer koopkansen.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, ING, Unilever, PostNL, VIX en Shell. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.