Olieprijs schiet omhoog nu Opec productie beperkt

Olieprijs schiet omhoog nu Opec productie beperkt

(finanzen.nl/AFN) – Oliekartel OPEC besloot vrijdag samen met bondgenoten als Rusland de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken. Het akkoord daarover is zo goed als rond, markten houden er al rekening mee.

De productiebeperking is forser dan verwacht. In een reactie gingen de olieprijzen flink omhoog. Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg 4,2 procent in prijs tot 53,57 dollar. Brentolie won 4,5 procent tot 62,82 dollar per vat.

Olie- en gasbedrijf Shell kreeg een steuntje in de rug van de stijgende olieprijzen en werd 4,1 procent hoger gezet.

Rusland blijkt bereid om zijn olieproductie in te perken om daarmee de prijzen te stutten. Als de OPEC-leden tezamen meer dan 1 miljoen vaten olie per dag minder gaan produceren, zal Moskou zijn dagelijkse productie met 200.000 vaten verlagen. Dat meldden bronnen rond het energieministerie van Rusland.

Leden van de OPEC en partners als Rusland zijn in Wenen bijeen om over ingrepen te praten. De sessie werd donderdag nog afgesloten zonder onderhandelingsresultaat. De Russische olieminister stapte eerder nog op het vliegtuig naar Moskou voor overleg met president Vladimir Poetin.

De olieprijzen gingen daarop donderdag nog sterk omlaag, na berichten dat de OPEC de productie mogelijk minder sterk zou verlagen dan eerder werd gedacht. Vrijdag was aanvankelijk sprake van een beperkt verlies.

Bron: Finanzen

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.