Nieuw koersdoel voor AEX index

Nieuw koersdoel voor AEX index

Begin 2017 gaf ik u een koersdoel mee voor de AEX van 563 punten. Dat was mijn eindejaarskoersdoel voor 2017. Acht dagen later dan gepland, hebben we nu eindelijk de 563 punten op het scorebord gezien en de grote vraag is nu, hoe verder?

Zoals u van mij gewend bent, probeer ik de AEX altijd in blokken te verdelen, waarin we proberen te traden. Wij bekijken de grafieken op dagbasis voor met name de speculatieve optie-, turbo- en future handel en daar geldt voor vandaag dat de weerstand 563 is en dat we daarna terug kunnen vallen naar de steun op 558 punten.

AEX

Als we kijken naar de weekgrafiek, waarnaar we met name kijken voor onze aandelenhandel, zien we dat de AEX ook weerstand heeft op 563 en aan de bovenkant van het trendkanaal zit. Kortom, de verwachting is dat we eerst een stapje terug moeten maken voordat we op weg kunnen naar hogere niveaus.

Aan de hand van technische analyse heb ik voor u een nieuw koersdoel berekend en dat is een oude top van mei 2001 op AEX 609 punten. Tussentijds hebben we weerstand op 574 en 585 punten. Het technische plaatje geeft aan dat we op de korte termijn een terugval mogen verwachten en die dip biedt dan weer kansen om long posities op te bouwen. Op de weekgrafiek hebben we steun op de 535 punten en om het long scenario boven water te houden, mogen we dus niet meer onder de 535 sluiten.

Euro

De afgelopen dagen zagen we de euro aantrekken naar hogere niveaus en per saldo is dat negatief voor de markten in Europa. Het technische plaatje van de euro/dollar geeft aan dat we in een tradingrange zitten waarbij de 1,21 een weerstand is en de 1,16 een steun. De verwachting is dan ook dat de euro nu weer een stukje gaat terugvallen.

Met name in de VS zien we de afgelopen dagen de rente behoorlijk oplopen. Hogere rentes zijn een positief verhaal voor de financiële waarden. Houd dan ook de komende weken aandelen als ING en Aegon even goed in de gaten. Beide fondsen lijken technisch gezien te zijn uitgebroken, waarbij de 5,45 euro voor Aegon een weerstand was en de 16,00 euro bij ING. 2018 kon weleens het jaar van de financiële waarden gaan worden.

Olie

De vraag naar olie neemt de afgelopen maanden gestaag toe. Mijn koersdoel van 70 dollar komt in het vizier voor de Brent Oil en hierboven is er zelfs ruimte naar de 85 dollar. Fondsen als Shell, SBM en Fugro kunnen hiervan gaan profiteren. De algemene verwachting is dan ook dat dit soort fondsen een inhaalslag mogen gaan maken en dat geldt met name dan voor Fugro. Shell kan met zijn prachtige dividendrendement op weg naar 32 euro. Ook bijvoorbeeld een fonds dat bij u wellicht niet heel bekend is, Euronav, een Belgisch bedrijf dat een hele vloot aan schepen heeft en wereldwijd olie vervoert, kan op weg naar 10 euro.

Koopkansen

Mijn 2018 Kooplijst-fondsen doen het goed. Altice gaat de Amerikaanse tak loskoppelen en beloont de beleggers in de VS met maar liefst 1,5 miljard aan dividend en gaat ook nog eens voor 2 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen. Gisteren werd dat nieuws bekend gemaakt en het aandeel schoot even naar 10,40 euro. Mijn koersdoel is 12 euro en dips kunt u gebruiken om het fonds op te pikken.

BAM is begonnen met de sloop van de parkeergarage bij Eindhoven Airport. De koers heeft wat weerstand op de ronde getallen van 4,00 euro. PostNL heeft weerstand rond 4,20 euro en blijft ook goed liggen. Galapagos heeft ook een mooie start van 2018 gemaakt, mede omdat een Noorse partij een prachtig overnamebod deed op Ablynx. Favoriet van vele particuliere beleggers Pharming doet nog niet mee in dit geweld van de laatste weken en blijft rond de 1,25 euro liggen, maar kan wel omhoog in 2018

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.