Crash of correctie?

Crash of correctie?

De eerste forse correctie sinds jaren zien we voorbij komen en overal zien we alweer de doomscenario’s voorbij komen. De Dow Jones verloor meer dan 1500 punten intraday en dat hebben we natuurlijk nog nooit gezien. Om even alles in perspectief te zetten: als de Dow Jones op 10.000 zou staan, is dat 15%, maar de afgelopen jaren zijn we fors opgelopen en is het een beweging van slechts 6%.

In 2017 zagen we de Dow Jones voor het eerst in de geschiedenis boven de 20.000 punten komen en de trend is de afgelopen maanden verder en verder versneld. In de eerste week van januari zagen we de index voor het eerst boven de 25.000 punten komen. Recent hebben we een all time high neergezet op 26.616 punten. Het is dus niet meer dan normaal dat we even wat stoom afblazen.

Tijdelijk of structureel?

De grote vraag is nu; is dit een correctie in de stijgende trend, of loopt de bull markt op zijn laatste benen? Immers, deze rally begon in maart 2009 met een Dow Jones op 7.033 punten. Een gemiddelde bull markt duurt zo’n 8 á 9 jaar, waarna er weer een periode van correctie komt van 2 á 3 jaar, om vervolgens weer omhoog te gaan. We bevinden ons nu echter wel in een zeer unieke situatie waarin de centrale banken de markten enorm hebben gestimuleerd, en in Europa nog steeds stimuleren.

De rentes zijn de afgelopen weken wat opgelopen, maar juist daar zien we vandaag een flink herstel. De Bundfutures lopen flink op en de rentes dalen dus weer. De obligatiemarkt wordt even gezien als veilige haven. Wereldwijde rentes zijn dus laag en waar moet u heen met uw geld om rendement te maken? Historisch gezien blijven de aandelenmarkten het meest interessant. Toch moeten we niet klakkeloos maar aannemen dat dit even een dipje is en het vanzelf weer goed gaat komen. Als we kijken naar het verleden, zien we ook in de bull markt correcties van meer dan 100 punten binnen de AEX-index. Kijkt u maar eens naar onderstaande grafiek.

Bund-week-6-2018
In 2015 viel de AEX van 504 terug naar 401 punten. In 2016 zakten we van 474 naar 378 punten, om vervolgens uiteraard weer gewoon verder op te lopen. Als we dit scenario loslaten op 2018, is er dus ruimte naar 478 punten en daar ligt ook een belangrijke steun in de grafiek. De AEX is non stop naar 573 gestegen. Afgelopen week gaf ik in mijn column aan dat we een sell signaal hadden op AEX 566 punten. We hadden het idee dat er een terugval verwacht kon worden.

Als we kijken naar de grafiek op dagbasis hebben we steun op 523, 518, 512 en 505 punten. Dalingen van 10% worden meestal gevolgd door een flink herstel van ongeveer 5%. Wij noemen dit het tennisbaleffect. Als je een tennisbal hard op de grond gooit, stuitert deze ook weer flink omhoog, om vervolgens nog wat na te stuiteren. Van groot belang is dat de AEX niet onder de 505 punten sluit, want dan krijgt de uptrend wel even een knauw.

aex-week-5-2018
Een belangrijk kenmerk van een bull markt is dat je weken achtereen gestaag stijgt, om vervolgens een aantal felle dalingsdagen voorbij te zien komen en daarna krijgt de uptrend dan weer een vervolg. Bij een bear markt is de situatie precies omgedraaid. Weken achtereen gestaag dalen en dan even een paar dagen fors herstel, om vervolgens de dalende trend weer in te zetten.

VIX index

Dinsdag schoot de VIX index van 12 naar 49 punten. We zagen de afgelopen maanden deze index op all time lows staan en de huidige spike omhoog geeft ook weer kansen om met een turbo short op in te spelen. Immers, ik blijf van mening dat ondanks de huidige dip en het feit dat de bull markt al heel erg lang onderweg is, we nog niet klaar zijn met de stijging.

Er is meer ruimte voor hogere koersen gezien de lage rentestanden, de prima bedrijfsresultaten en het aantrekken van de wereldwijde economie. De werkloosheid daalt en de financiële markten lopen uiteraard vooruit. We hebben tevens nog de steun in Europa van Mario Draghi die tot en met september voor zo’n 30 miljard aan obligaties blijft opkopen. De strategie is en blijft vooralsnog buy on the dips, maar wel met een vinger aan de pols op AEX 505 punten.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.