Buy on the dips bij ING

Buy on the dips bij ING

De volatiliteit liet ons in 2017 geheel in de steek en bereikte all time lows. Het gevolg hiervan was dat op Wall Street all time high op all time high werd geboekt. 2018 begon voortvarend en de AEX knalde naar de 573 punten. Vanaf februari is de volatiliteit weer helemaal terug en zien we de AEX fors terugvallen en hebben we de 516 al een aantal keren getest als belangrijke steun in de markt.

De AEX mag hier niet onder sluiten, want hieronder is er nog heel even een vangnet op 505 punten. Daarna gaat het echter mis en komt de 478 punten in het vizier. Zo ver is het zeker nog niet, maar als analist moet ik alle scenario’s natuurlijk constant bestuderen. De Fed gaat de rente in 2018 totaal drie keer verhogen en dat is conform eerder gedane uitlatingen. Echter, de kans is aanwezig dat dat ook gebeurt in 2019.

Handelsoorlog

Dat zorgde even voor wat onrust de afgelopen week, maar de grote daling werd natuurlijk veroorzaakt door de aankondigingen van Donald Trump, die als het ware in zijn eentje een complete handelsoorlog aan het uitlokken is.

Toch wordt de soep niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend en zijn partijen achter de schermen met elkaar alweer in gesprek. Dit zorgt ervoor dat de markten op maandagavond fors konden herstellen en we zagen voor het eerst in maanden weer eens een stijging van meer dan 2,5%.

Toch zagen we recent dat de Nasdaq nog een all time high neerzette. De verwachtingen dat de koersen de komende periode weer verder omhoog kunnen, blijven duidelijk aanwezig. We zien wel dat de stijgingen moeizamer gaan dan een aantal maanden terug. Het sentiment is duidelijk gedraaid naar voorzichtig.

AEX

Het technische plaatje van de AEX is door de daling van 573 naar 516 punten behoorlijk verzwakt. De markten konden weliswaar sterk opveren, maar het echte vertrouwen heeft toch wel een kleine knauw gekregen en we zien dan ook dat de call/put ratio’s momenteel hoog oplopen en dat de fear and greed index momenteel zeer laag staat. Tel daarbij op dat de VIX stevig stijgt en dit betekent dat zowel de call, als de put opties een heel stuk duurder zijn dan twee maanden terug.

Inzoomend op de daggrafiek zien we steun op 523, 518 en 516 punten. Daaronder op 505 en zoals gemeld de 478 punten. Weerstand zien we op 528, 532, 538 en 550 punten. Pas boven de 550 punten zien we een duidelijke verbetering van het technische plaatje.

De euro/dollar zit in een bandbreedte van globaal 1.21 als steun en 1.2550 als weerstand. Het is van belang voor de Europese markten dat de euro niet te sterk wordt, want dat zou onze exportpositie onder druk kunnen zetten.

ING

De ING Groep maakte recent geen vrienden met de aankondiging dat haar topman Ralph Hamers een 50% loonsverhoging zou krijgen. Het vertrouwen in de bankensector komt steeds meer terug, maar kreeg door deze actie toch een behoorlijke knauw. De druk vanuit de politiek was behoorlijk groot en we zagen dan ook dat ING het geopperde plan weer snel in trok.

Op zich best raar dat men met het plan is gekomen, als je weet dat er toch een aantal zwaargewichten in de raad van commissarissen zitten, zoals Jan-Peter Balkenende, oud-topman van Shell Jeroen van de Veer en oud-topman en minister Hans Wijers. Deze mensen zouden het toch als beste moeten weten hoe de politiek en de publieke opinie hierop zouden gaan reageren.

Het aandeel heeft het de afgelopen weken zwaar gehad, maar dat lag uiteraard niet alleen aan deze affaire. Dit was ook in lijn met de markten. Nu de storm rond de salarisrel is gaan liggen, liggen er wat mij betreft heel mooie kansen om in te stappen.

De rente zal in Europa niet heel snel omhoog gaan, maar de wereldwijde rentes zullen we de komende jaren verder aan kunnen trekken, ook in Europa. Dat biedt voor ING mooie kansen. Als ik kijk naar het technische plaatje, zie ik steun op 12,40 euro en weerstand is er op 14,50 euro en hierna komt mijn koersdoel voor de korte termijn van 16 euro in het vizier. Daarboven is de weg vrij naar 18 euro.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, BAM, PostNL, VIX en KPN. Privé heeft hij longposities in Ahold, PostNL en Aegon.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.