Bullmarkt ten einde?

Bullmarkt ten einde?

De AEX en andere financiële markten zijn de afgelopen dagen weer stevig onderuit gegaan. Ik spreek dagelijks vele beleggers en deze maken zich nu toch wel zorgen of de bull market, die nu bijna tien jaar onderweg is, niet ten einde is.

Laten we even een paar zaken opnoemen. Sinds Trump aan het roer is, heeft Wall Street all time high op all time high neergezet. Sinds hij begonnen is met zijn handelsoorlog, zien we de eerste haarscheurtjes in de uptrend ontstaan.

Begin november kwam Trump met de mededeling dat hij dichtbij een akkoord was met China en de markten haalden opgelucht adem. Ik had zelf het idee dat het meer een propaganda stunt was richting de verkiezingen in de VS, dan structureel beleid van Trump.

Eind van de maand komt de G-20 bij elkaar in Argentinië, dan zal Trump echt met de billen bloot moeten en een akkoord moeten sluiten. Ik verwacht dan wel dat zijn toon wat scherper zal zijn dan voor de verkiezingen, maar ook hij heeft er baat bij dat er een oplossing komt en ook dat zou positief zijn voor de markten.

Europa

In Europa hebben we dan nog steeds twee aandachtspunten die we goed in de gaten moeten houden: het begrotingstekort van Italië en de Brexit-zorgen in Engeland.

Beiden zijn voor de economische groei van groot belang. Italië, omdat veel financiële instellingen enorme leningen uit hebben staan in dat land, waardoor de rente nu oploopt, waardoor de schulden weer groter worden. We zitten dus in een vicieuze cirkel momenteel.

De Brexit-deal wordt hoog gespeeld en zorgt voor de nodige onrust met de diverse handelspartners. Ook de onzekerheid zorgt ervoor dat de bedrijven hun investeringen, die ze al hadden moeten doen, uitstellen richting Engeland. Kortom, deze twee zaken zijn een punt van aandacht.

Bullmarkt

In de grafiek kunt u zien dat de bullmarkt per saldo vanaf 2009 is gestart. In maart van dat jaar bereikten we met de AEX een bodem op 195 punten. Gemiddeld zien we dat de bullmarkt tussen de 8 en 14 jaar duurt. We hebben nu natuurlijk gezien dat de centrale banken en overheden de markten enorm hebben gestimuleerd, dat is dus iets unieks.

Het redelijk agressieve rentebeleid in de VS gooit nu wat roet in het eten voor de economische groei. In de eurozone is daar absoluut nog geen sprake van en dat wordt ook niet verwacht in 2019. De koers/winstverhouding voor de AEX is momenteel lager dan 5 jaar terug en de vooruitzichten van de bedrijven voor de toekomst zijn zeer positief.

Mooie kansen

We zien de afgelopen dagen wat berichten voorbij komen dat Apple buiten de VS moeite heeft om de verkooprecords van de iPhones en iPads te handhaven. Wellicht is deze markt wat verzadigd. Moeten we ASML, BESI, ASMI, etc. nu in de verkoop doen? Ik denk dat er dan juist, gezien de huidige dip, mooie kansen liggen.

Ik ga u uitleggen waarom. TomTom heeft volgens de geruchten drie biedingen van investeringsmaatschappijen om TomTom in zijn geheel over te nemen. TomTom is ver met techniek voor de zelfrijdende auto. Het aantal chips dat in zo’n auto moet, is het tienvoudige dan wat er in een mobiele telefoon moet en zal op termijn een forse vraag gaan uitlokken.

Er komen steeds meer software ontwikkelingen in- en rondom uw huis, waar ook vele chips voor nodig zijn. Natuurlijk zullen we niet allemaal 2, of 3 iPhones nemen en is die markt inderdaad verzadigd, maar de nieuwe applicaties bieden grote kansen voor de chipindustrie, verwacht ik.

AEX

De AEX staat nu weer rond 515, maar is gisteren even laag geweest op 507 punten. Het technische plaatje piept en kraakt momenteel. In mijn laatste column gaf ik aan dat de markt nog even een dipje kon maken richting Sinterklaas, de zogenaamde Sinterklaasdip en dat lijkt nu inderdaad te gaan gebeuren.

Mensen die kort op de bal spelen houden 508 en 503 punten als belangrijke bodem in de gaten en aan de bovenkant hebben we weerstand op 518 en 523 punten. Alle seinen gaan pas weer op groen, zodra de AEX boven de 538 kan gaan sluiten en ik verwacht dat dat in december kan gaan gebeuren.

Kortom, ik verwacht dat de bullmarkt nog niet ten einde is en dat we in 2019 hogere koersen mogen verwachten.

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.