AEX zakt weg tot onder de grens van 500 punten

AEX zakt weg tot onder de grens van 500 punten

(finanzen.nl/AFN) – De AEX-index op Beursplein 5 noteerde tegen 16.30 uur 2,97 procent in de min op 499,81 punten. De MidKap zakte 2,4 procent tot 665,58 punten. Londen en Parijs raakten tot 2,8 procent kwijt. De Duitse DAX daalde 3 procent en zakte onder de belangrijke psychologische grens van 11.000 punten naar net boven de 10.858 punten.

Justitie in Canada heeft Meng Wanzhou, een van de vicevoorzitters van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei, opgepakt. Zij dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran.

Op de beurzen in het Verre Oosten leidde de arrestatie van Meng tot forse verliezen onder de chipbedrijven en andere toeleveranciers van het niet-beursgenoteerde Huawei.

Beleggers vrezen dat de affaire de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten. Begin deze week heerste er juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten.

Ook in Europa stond de chipsector onder druk. ASML behoorde tot de dalers in de AEX met een min van 3,15 procent. ASMI en Besi daalden 3,98 en 3,48 procent. In Parijs zakte STMicroelectronics 3,24 procent. Dialog Semiconductor en AMS verloren 4,24 en 8,15 procent.

Ook olie staat in de spotlights

Alle ogen zijn daarnaast gericht op de OPEC-vergadering in Wenen. De olieprijzen gingen omlaag na berichten dat het oliekartel de productie mogelijk minder zal verlagen dan verwacht.

Een vat Amerikaanse olie kostte 2,3 procent minder op 51,73 dollar. Brent-olie zakte 1,8 procent in prijs, tot 60,53 dollar per vat. Zwaargewicht Shell kampte in de AEX met de lagere olieprijzen en zakte ruim 3 procent.

Bron: Finanzen

Nog geen lid? Klik hier om lid te worden.